راهکارهایی برای پیش گیری از کسری بودجه

راهکارهایی برای پیش گیری از کسری بودجه زمین دار شو: یک اقتصاددان معتقد می باشد راه حل اصلی جلوگیری از کسری بودجه این است که دولت هزینه هایش را کم کند و مخارج خودرا متناسب با درآمدها ببیند.


به گزارش زمین دار شو به نقل از ایسنا، روز گذشته کلیات لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ در مجلس رد شد و افزایش نزدیک به ۵۰ درصدی مالیات و اثرات احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش حدود ۳۶ درصدی فروش اوراق به عنوان یک منابع ناپایدار، دیده نشدن منابع همسان سازی و متناسب سازی حقوق بازنشستگان و کسری بودجه همچون ایرادات مجلس به لایحه بودجه که سازمان برنامه و بودجه برای قسمتی از این ایرادات توضیحاتی ارائه کرده است.
یکی از موضوعات مورد اختلاف نظر، کسری بودجه است؛ بطوریکه رییس کمیسیون تلفیق اعلام نموده که بودجه دولت برای سال آینده حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان کسری دارد. اما رییس سازمان برنامه بودجه این مساله را رد کرده است.
چونکه بگفته او، امسال بودجه دو قسمتی بوده که در قسمت اول درآمدها و احکام آمده و در وهله دوم هزینه ها ذکر خواهد شد. بدین سبب وقتی هنوز هزینه ای تعریف نشده پس نمی توان گفت کسری بودجه وجود دارد، چونکه کسری به مدلول تفاوت درآمد و هزینه است.
منظور همین طور وعده داده که هزینه ها در سقف درآمد ارائه بطور قطع کسری کنترل شود.
اما کسری بودجه موضوعی است که اقتصاد ایران سال ها است با آن درگیر است و کارشناسان هم همیشه راهکار هایی برای جبران آن ارائه می کنند.
در این رابطه علی حیات نیا - اقتصاددان - در گفت و گو با ایسنا، با اعلان اینکه کسری بودجه در دهه های اخیر همیشه در اقتصاد ایران وجود داشته است، اظهار داشت: البته در مبانی نظری به جهت اینکه بتوان با سیاست های مالی بوسیله دولت برخی مناسبات اقتصادی را ساماندهی کرد، برای مثال برای بهبود رونق و رکود، کسری بودجه را تعریف می کنند، اما در اقتصاد ایران وضعیت متفاوت می باشد. در ایران دولت بزرگی وجود دارد که هزینه های آن زیاد است و درآمدها کفایت نمی کند و هر سال با یک پروسه کسری بودجه مواجه هستیم.
وی با اعلان اینکه امسال ارقامی تا ۶۰۰ هزار میلیارد تومان هم برای کسری بودجه مطرح گردیده است، اشاره کرد: بودجه های جاری، سهم تصدیگری دولت و وجود شرکت های زیان ده در ساختار بودجه که بخش عمده ای از هزینه ها را تشکیل می دهد، سبب شده هر سال کسری مضاعف داشته باشیم.
این اقتصاددان با اعلان اینکه سهم و وزن صندوق های بازنشستگی هم هر سال در بودجه درحال بالا رفتن است، اظهار داشت: علاوه بر این انضباط مالی دولت ها در ادوار مختلف کم بوده و همیشه کوچک ترین خودش را در بودجه و بحث کسری ها نشان داده است.
به گفته ی ایشان، راه حل اصلی این است که دولت هزینه های خودرا کم کند و مخارج خودرا متناسب با درآمدها ببیند. مشکل دیگر این است که دولت در ایران همیشه پیش برآوردی درآمدی دارد. چونکه درآمدهای نفتی ناپایدار است و پول آن بطور مستقیم در اختیار دولت قرار نمی گیرد و درآمدهای مالیاتی هم به سبب فضای رکود به طور معمول بطور کامل محقق نمی شود.
حیات نیا با اعلان اینکه در مجموع در سمت درآمدها با پیش برآوردی مواجه هستیم که عموماً محقق نمی گردد، اشاره کرد: در سمت هزینه ها هم هزینه های دولت به دلیلهای مختلف همچون تورمی که خود دولت ها بصورت ساختاری درست کرده اند، از چیزی که برآورد می کنند، بیشتر می شود.
بدین سبب به گفته ی ایشان، دولت باید هزینه های خودرا که منبع اصلی کسری ها و ناترازی هست از بین ببرد. از جانب دیگر خیلی ها بحث مارپیچ دستمزد و تورم را هم مطرح می کنند. اما بستر اقتصادی ایران برای ارتقای درآمد کسانی که از بودجه ارتزاق می کنند و حقوق و دستمزد می گیرند به نحوی نیست که مانند ترکیه مارپیچ را با کاهش نرخ دستمزد یا ارتقای کمتر از نرخ تورم جبران نماییم. چونکه این مساله خودش را در سطح رفاه کارکنان و حقوق بگیران نشان میدهد.




منبع:

1402/09/22
18:17:18
0.0 / 5
243
تگهای خبر: تولید , راه , شركت , فروش
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۳
فروش ملک
zamindarsho.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زمین دار شو محفوظ است

زمین دار شو

فروش زمین و ملک