مهر بررسی كرد؛

یکه تازی مسکن بر بلندای نمودار تورم

یکه تازی مسکن بر بلندای نمودار تورم به گزارش زمین دار شو، طبق اطلاعاتی که اخیراً مرکز آمار ایران در مورد قیمت مسکن شهر تهران منتشر نموده، تورم مسکن ۳۰ درصد بیش تر از تورم عمومی است. طبق بررسی های انجام شده علت اصلی این فاصله، قیمت بالای زمین است.



به گزارش زمین دار شو به نقل از مهر بالاخره و بعد از ۸ ماه وقفه در انتشار گزارش ماهانه متوسط قیمت مسکن در شهر تهران، مرکز آمار ایران، با گزارش «شاخص و متوسط قیمت آپارتمان های مسکونی شهر تهران»، آمار و اطلاعات در این عرصه را اعلام نمود. طبق این گزارش، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در شهریور سال جاری به نسبت به شهریور سال گذشته ۷۹ درصد افزایش پیدا کرده است.
آمار رسمی از تحولات بازار مسکن، در حالی عدد ۷۹ درصد را برای نرخ تورم این حوزه نشان می دهد، که در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۲، نرخ تورم سایر کالاها به صورت میانگین عددی حدود ۴۹ درصد بوده است. فاصله موجود بین تورم عمومی و تورم حوزه مسکن نشانگر وجود یک متغیر تأثیرگذار اقتصادی در بازار مسکن بوده که جهش نجومی قیمت مسکن در این چند ساله اخیر متأثر از آن و زیر سایه غفلت سیاست گذاران اتفاق افتاده است. فاصله ای که دایماً توسط کارشناسان این حوزه به مسؤلان گوشزد می شد.
در گزارش پیش رو با استناد به آمار و ادله تخصصی، مسئله مذکور بررسی خواهد شد و مشخصاً به این پرسش پرداخته می شود که آیا تورم لجام گسیخته در قیمت مسکن، تنها به بهانه وجود تورم عمومی قابلیت توجیه دارد یا خیر؟
پافشاری بر یک آدرس اشتباه
یکی از پاسخ های موجود به سوال پاراگراف قبل، علت اصلی جهش قیمتی مسکن را تورم عمومی می داند. برخی با این استدلال که مسکن بخشی از اقتصاد کلان است و نباید آنرا از سایر بخش های اقتصادی همچون صنعت و کشاورزی، جدا فرض کرد، حل چالش مسکن را به ثبات اقتصاد کلان گره می زنند و نتیجه می گیرند برای سر و سامان دادن به ابر چالش مسکن، پاسخ دیگری جز بهبود شرایط کلی اقتصاد و تقویت قدرت خرید مردم نمی توان یافت. در همین راستا، سفارش این کارشناسان به تیم اقتصادی دولت، سیاست گذاری در مسیری است که شرایط کلی اقتصاد را بهبود ببخشد.
برون داد حاکمیتی چنین نگاهی را میتوان در نگاه دولت گذشته به تأمین مسکن دید. انباشت تقاضایی که هم اکنون وجود دارد و زور بازار مسکن به تأمین آن نمی رسد، نتیجه مستقیم همان نگاه و سیاست های انفعالی دولت در دهه ۹۰ است.
اما متأسفانه با روشن شدن تأثیرات منفی آن رویکرد، همچنان برخی با پافشاری بر این تک گزاره آدرس اشتباهی می دهند و معتقدند همان گونه که «ماست گران شده خانه هم گران شده است». در همین ارتباط محمد صالح شکوهی، عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت، در نشستی با نام «توسعه افقی شهرها؛ چگونه گسترش محدوده شهرها به حل مسئله مسکن کمک می کند؟» در بخشی از صحبت هایش توضیح می دهد: مسئله اینست که جهش قیمتی در مسکن خیلی بیشتر از سایر کالاها است.
شکوهی می گوید: طبق آمار انتشار یافته، تورم زمین و مسکن خیلی بیشتر از تورم عمومی بوده و علت آن تبدیل شدن مسکن به کالای سرمایه ای است. متوسط جهش قیمتی سایر کالاها از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰ سه و نیم برابر شده اما متوسط افزایش قیمت مسکن ۸ برابر است. در همین راستا تورم زمین چند برابر تورم عمومی است. آیا این ناشی از سیاستگذاری های ما نیست؟ زمین گران تر شده چون مساحت شهرها کمتر شده است. ما در این چند سال گذشته با افزایش ارزش زمین مواجهیم، که نتیجه مستقیم، بستن محدوده های شهری است. در سال ۹۰ سهم زمین از قیمت تمام شده مسکن زیر ۶۰ درصد بود که حالا به بالای ۷۰ درصد در تهران رسیده است.
وی در مورد شبهه کمبود زمین برای توسعه افقی شهرها اظهار داشت: طبق پژوهش آمایش سرزمینی، ۱۶ درصد از مساحت کل کشور مناسب برای سکونت است. با محاسبه و تقسیم این مساحت در بعد خانوار متوجه می شویم که اگر زمینهای ۴۵۰ متری به مردم می دادیم ایران به اندازه ۱ میلیارد نفر جا داشت.
بیایید فاصله بین این دو نرخ را جدی بگیریم
برای پاسخ دقیق به این سؤال که آیا تورم قیمت مسکن تنها متأثر از تورم کلی بوده یا خیر؟ کافی است، به این دو تغییر، که هر جفت آنرا مرکز آمار منتشر نموده، توجه گردد. بر مبنای آمارهای اعلامی از جانب مرکز آمار ایران، در شهریور ماه ۱۴۰۲، شاخص قیمت مصرف کننده خانوارهای کشور نسبت به ماه مشابه سال قبل، ۳۹.۵ درصد افزایش و در دوازده ماهه منتهی به ماه جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل، ۴۶.۱ درصد افزایش داشته است.
همچنین طبق آخرین گزارش انتشار یافته از نرخ قیمت مسکن در تهران، علیرغم روند کاهشی قیمت در ۶ ماه ابتدایی سالجاری، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی در تهران در شهریور سال جاری نسبت به شهریور سال گذشته ۷۹ درصد افزایش پیدا کرده است. وجود اختلاف ۳۰ درصدی بین تورم سایر کالاها و مسکن یک پیام مهم دارد و آن اینست که رشد نرخ قیمت مسکن از نرخ تورم عمومی پیروی نمی کند. پیامی که بررسی های میان مدت هم آنرا تأیید می کند.
چرا جهش قیمتی مسکن بیشتر از سایر کالاهاست؟
نرخ تورم مسکن از نرخ تورم عمومی پیروی نمی کند، چون که بازیگر اصلی این بازار زمین است. ابوالفضل نوروزی، سرپرست دفتر اقتصاد مسکن در گفتگوی تلویزیونی دراین باره گفته است: «سهم زمین در قیمت تمام شده مسکن بالاست و به ۶۰ درصد رسیده که این عدد در تهران به ۷۰ درصد هم می رسد»، این در شرایطی است که در سایر کشورها این سهم ۳۰ درصد است. این اعداد نشانگر نقش زمین در بازار مسکن هستند. در حالی که حداقل ۶۰ درصد هزینه تمام شده مسکن متعلق به زمین است، وجود تورم در زمین می تواند سبب ایجاد جهش قیمتی در بازار مسکن باشد. تورمی که طبق بررسی های انجام شده، جلوتر از تورم عمومی یعنی تورم سایر کالاها است. نمودار زیر، روند افزایش تورم در زمین را با احتساب تورم کلی به خوبی نشان داده است.


خانه ۳۰ درصد بیشتر از ماست گران شده است
باید توجه داشت، نتیجه انحصار حل چالش مسکن در تقویت قدرت خرید مردم و نسبت آن به تورم عمومی و اقتصاد کلان، انفعال سیاستگذاری دولت و حاکمیت است. متأسفانه طی غفلت یک دهه ای از نقش زمین که با خوانشی سطحی از بازار مسکن همراه بود، پدیده شکست بازار رخ داد. بهترین گواه این ادعا – روند جهش قیمتی در مسکن بیش تر از سایر کالاها بوده- همان آمار و ارقامی است که در بخشی از گزارش به آن اشاره شد، طی همین ۶ ماه اخیر، مسکن ۳۰ درصد بیشتر از ماست گران شده است!


منبع:

1402/08/09
16:20:54
0.0 / 5
226
تگهای خبر: آپارتمان , راه , صنعت , قیمت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۱
فروش ملک
zamindarsho.ir - حقوق مادی و معنوی سایت زمین دار شو محفوظ است

زمین دار شو

فروش زمین و ملک